duktoskopi-nedir

Duktoskopi Nedir?

Duktoskopi meme süt kanallarının içinin mikroendoskoplarla görüntülenmesini sağlayan bir endoskopik muayene yöntemidir.

Duktoskopi işlemi dış çapı 0.55mm ve 1,1mm olan iki farklı duktoskopi aleti kullanılarak yapılmaktadır. Sistem 6000 piksel görüntü kalitesi sağlamaktadır. Alete monte edilen bir soğuk ışık kaynağı alet içindeki fiberoptik lifler aracılığıyla ışığı ileterek süt kanalının içini aydınlatır. İçerinin görüntüsü fiberoptik lifler aracılığıyla monitöre aktarılarak süt kanalının içinin görüntülenmesi sağlanır.

duktoskopi-kimlere-yapilmalidir

duktoskopi-nasil-yapilir

 

Duktoskopi Kimlere Yapılmalıdır?

Duktoskopi meme başı akıntısı şikayeti olan hastalara yapılır. Meme başı akıntısına neden olan lezyonlar çok küçük boyutta oldukları için genellikle ultrason ve mamografi gibi meme görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilemezler. Bu hastalarda duktoskopi uygulayarak meme başı akıntısının sebebi anlaşılır.

Duktoskopi Nasıl Yapılır?

Duktoskopi işleminin başlangıcında duktoskopun girebilmesi için süt kanalının girişinin genişletilmesi işlemi yapılır.

İşlem lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Meme başı uyuşturularak kişinin acı duyması engellenir. Akıntılı süt kanalının cilde açılan ağzı genişletilerek mikroendoskopla içeriye girilerek süt kanalları aletin sığdığı genişliğe kadar gidilerek incelenir.

Lokal Anestezi Uygulanır mı?

Duktoskopi işlemi öncesinde meme başı çok ince insülin iğnesi kullanılarak uyuşturulmaktadır.

lokal-anestezi-uygulanir-mi

dustoktopi-nedir

 

dustoktopi-faydalari-nelerdir

 

                                                                             Duktoskpinin uygulama görüntüsü

Duktoskopi Ne Yarar Sağlar?

Duktoskopi sayesinde süt kanallarının içi gözle görülebilir. Meme başı akıntısının nedeni anlaşılır. Şüpheli görüntülerden biyopsi yapılabilir. Süt kanalının içi yıkanarak yıkama sıvısından sitolojik tetkik yapılarak kanser hücresi olup olmadığı araştırılabilir. Eğer ameliyat gerektiren bir hastalık saptanırsa, hastalıklı yeri ameliyatta bulabilmek için ameliyattan önce hastalıklı süt kanalı işaretlenebilir. En önemlisi bazı meme başı akıntıları ameliyatsız tedavi edilebildiği için gereksiz ameliyatlar önlenmiş olur.

Ameliyatla tedavi edilen bazı intraduktal papillomlar Dünyada ilk kez Prof. Dr. Ömer Bender’in buluşu olan “Endoskopik Papillomektomi” yöntemiyle ameliyatsız olarak, endoskopik yolla ofis şartlarında çıkartılabilmektedir.

sut-kanali

 

 

Normal süt kanalının duktoskpola görüntüsü

Duktoskopi-goruntusu

Duktoskopi-amaci

  

Süt kanalının içinde gelişmiş intraduktal papillomların duktoskpola görüntüsü

intraduktal-papillom

 

İntraduktal papillomların ameliyatsız olarak duktoskopi ile çıkartılması

Duktoskopi İle Meme Kanseri Erken Teşhis Edilebilirmi?

Meme kanserleri %90 oranında süt kanalının duvarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle meme kanserleri ultrason mamografi gibi görüntüleme yöntemleriyle saptanabilecek aşamaya gelmeden çok önce süt kanalının içinin görüntülenmesiyle teşhis edilebilir. Meme başı akıntısına neden olan meme kanseri duktoskopi sırasında süt kanalının içinin görüntülenmesiyle tanınabilir.

meme-kanseri

duktoskopi-cihazi

 

Meme kanserinin süt kanalı içinden duktoskopi görüntüsü (süt kanalının duvar yapısı kanser nedeniyle bozulmuş)

Duktoskopi Nerede Yapılmaktadır?

Duktoskopi işlemi ülkemizde 2005 yılından beri Prof.Dr.Ömer Bender tarafından uygulanmaktadır.

Duktoskopi Cihazı

Duktoskopi işlemi sırasında süt kanalının genişliğine göre 0,55mm veya 1,1mm çaplarında olan iki farklı duktoskop kullanılmaktadır. 1,1mm çapındaki duktoskopun çalışma kanalı olup işlem sırasında biyopsi yapmaya olanak tanımaktadır. Videoda kullanılan duktoskopları ve yardımcı aletleri görmektesiniz.

Duktoskopi ne demek?

Güncel teknolojik imkanlardan faydalanılarak gerçekleştirilen duktoskopi işlemi meme kanserinin kesin teşhisinde büyük önem taşımaktadır. Özel olarak geliştirilmiş cihazlar ile meme dokusuna girilerek uygulanmaktadır. 

Duktoskopi ne için uygulanır?

Duktoskopi işlemi genellikle meme kanseri risk faktörü taşıyan, meme kanseri belirtileri yaşayan ve meme başı akıntısı problemi olan kadınlara kesin tanı için uygulanmaktadır. 

Duktoskopi acı verir mi?

Duktoskopi işlemi sırasında anestezik ilaçlar uygulanmaktadır. Böylece hastanın herhangi bir acı ya da ağrı yaşamasının önüne geçilmektedir. 

Duktoskopi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Duktoskopi işlemi sonrasında doktor önerilerinin dışına çıkılmaması gerekmektedir. Aynı zamanda tedavi planlaması gerekiyor ise bu süreçte doktor seçimi büyük önem taşımaktadır. 

Duktoskopi işleminin avantajları nelerdir?

Duktoskopi işlemi modern tıbbın olanaklarının kullanılarak uygulanan nitelikli bir tanı yöntemidir. Meme kanserinin erken tanısında duktoskopi işlemi uygulanmaktadır. Özellikle erken evre meme kanserinin teşhisi duktoskopi işlemi ile konforlu ve güvenilir bir şekilde uygulanabilmektedir. 

Duktoskopi Nedir? Hangi Durumlarda Uygulanır?

Duktoskopi meme süt kanallarının içinin mikroendoskoplarla görüntülenmesini sağlayan bir endoskopik muayene yöntemidir.

Duktoskopi meme başı akıntısı şikayeti olan hastalara yapılır. Meme başı akıntısına neden olan lezyonlar çok küçük boyutta oldukları için genellikle ultrason ve mamografi gibi meme görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilemezler. Bu hastalarda duktoskopi uygulayarak meme başı akıntısının nedeni anlaşılır. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir