Memede Kitle

Memede Kitle

Memede kitle yetişkin kadınların büyük çoğunluğunun karşılaştığı problemlerden biridir. İy huylu meme hastalıklarının bir belirtisi olabileceği gibi aynı zamanda bu kitlelerin sebebi kötü huylu hücreler de olabilmektedir. Bu nedenle memede kitlenin erken fark edilmesi amacı ile periyodik kontrollerin aksatılmaması büyük önem taşımaktadır.

Meme kadınlar için hem estetik hem de işlevsel özellikleri bakımından büyük önem taşımaktadır. Oldukça hassas olan meme bezi dokusunda çeşitli nedenler ile birtakım problemler açığa çıkabilmektedir. Bu problemler genellikle kadınların periyodik olarak uyguladıkları elle muayene sonucunda fark edilmektedir.

Kitle Nedir?

Kitle vücudun herhangi bir noktasında açığa çıkan ve çeşitli dokulardan oluşabilen bezelerdir. Kadınlarda memede kitle durumu genellikle periyodik elle muayene sırasında fark edilmekte ve meme kanseri konusunda endişeye kapılmaktadır. Ancak nitelikli bir muayene ve tanı süreci öncesinde oluşan kitlenin iyi ya da kötü huylu olduğu anlaşılamamaktadır.

Kitle problemi çeşitli nedenler ile açığa çıkabilmektedir. Bu nedenler arasında; fibrokistik nedenler, yağ bezeleri ve kötü huylu hücrelerin oluşturduğu tümörler çoğunlukla karşılaşılan dokulardır.

Memede Kitle Nedenleri Nelerdir?

Meme dokusunda kitle gözlemlenmesinin meme kanseri dışında birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Yağ bezesi
  • Kist, apse oluşumu
  • Fibrokistik meme problemi
  • Süt kanallarının genişlemesi
  • Daha önce biyopsi uygulaması gerçekleştirildi ise bu işleme bağlı lezyonlar
  • Enfeksiyon
  • Lipom

Meme dokusunda ya da koltuk altında hissedilen bezelerinin karakteristik yapılarının değerlendirilmesi için mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir. Doktor; kitlenin yapısını birtakım test ve teknikler ile teşhis edecek ve tedavi ya da gözlem gereksinimi bulunuyor ise hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak planlamaktadır.

İstanbul'daki kliniğimizde memede kitle tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi almak için;
+(90) (212) 274 50 60


Adres: Teşvikiye mah. Hakkı Yeten cad. No:23 Vital Fulya Plaza Kat:4 Daire:13 Fulya/Şişli/İSTANBUL

Hangi Belirtiler Görülür?

Memede kitle önerildiği gibi her adet dönemi sonrasında yapılacak elle muayene yöntemi ile erken teşhis edilebilmektedir. Bununla birlikte memede kitle oluşumunun birtakım belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler şu şekildedir; adet dönemi öncesinde memede ağrı hissedilmesi ve bunun yanı sıra büyüme ve hassasiyet oluşmasıdır.

Memede kitle oluşumu hastada hemen fark edilebilecek bir belirtinin oluşmaması sadece adet döngüsü içerisinde memede gözlemlenen değişiklik ve hissedilen kistik ağrılar ile açığa çıkmaktadır. Memede fark edilen kitle her zaman kanser belirtisi olmamakla birlikte erken tanı ve tedaviye erken başlanabilmesi için doktora başvurmayı ertelememek gerekmektedir.

Memede Kitle Teşhisi Nasıl Konur?

Memede kitle teşhisi öncelikle hastanın kitlenin varlığını fark etmesi ile başlamaktadır. Memede kitle ve diğer şikayetler ile doktora başvuran hasta öncelikle Ultrason ve Mamografi gibi yüksek teknolojik özellikli görüntüleme sistemleri ile değerlendirilmektedir. Memede bulunan kitlenin boyutu, sayısı ve konumunu tespit etmek için yapılan bu değerlendirme sonucunda ince iğne biyopsi yöntemi ile alınan parçanın laboratuvar ortamında değerlendirme süreci başlamaktadır. Hasta için en uygun tedavi bu değerlendirmeler sonucunda teşhis edilen probleme yönelik uygulanmaktadır.

Memede Kitle Tedavisi

Memede kitle tedavisine kitlenin yapısına, konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak karar verilmektedir. Herhangi bir kanser şüphesi gelişiyorsa çok daha ayrıntılı tetkikler uygulanmaktadır. Memede kitle fibroaenom ya da iyi huylu kistik yapıda olduğunda ise birtakım medikal ilaçlar ya da küçük ölçekli cerrahi müdahaleler yardımı ile tedavi edilmektedir.

Memede Kitle Ameliyatı

Memede kitle fark edilmesi tüm kadınları korkutmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki memede oluşan kitlelerin yaklaşık %85'i iyi huyludur. Kötü huylu olan kitlelerin ise erken tanısı ve doğru tedavi uygulanması ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Menopoz öncesinde ve premenopoz dönemindeki kadınlarda çok daha sık görülen memede kitle problemi; cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.

Memede kitlenin ameliyat ile alınabilmesi için; belirli bir boyutun üzerine ulaşmış olması ya da kötü huylu olması koşulları aranmaktadır. Aksi durumlarda ılık banyolar, sıcak ya da soğuk kompres uygulamaları ile birlikte masaj da tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Memede kitle oluşumu gerekli tetkik ve değerlendirmeler sonucunda cerrahi müdahale uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmektedir.Memede kitle ameliyatına karar verilmeden önce kitlenin yapısı hakkında bilgi edinmek amacı ile görüntüleme sistemleri ve biyopsi uygulamalarından yardım alınmaktadır. Yaklaşık 1 buçuk saat süren cerrahi işlemdir. Tecrübeli doktorlar tarafından uygulanan bu ameliyat sırasında ve sonrası iyileşme sürecinde mutlaka enfeksiyon ve kitlenin tekrarlama olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Memede kitle probleminin ameliyat ile tedavisi sonrasında doktor kontrollerinin aksatılmaması ve yaşam tarzı ile beslenme düzenine maksimum özenin gösterilmesi gerekmektedir.

Memede Kitle ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Genellikle kadınlarda görülen memede kitle; çeşitli nedenlerle farklı türlerde açığa çıkabilmektedir. Memede kitle kanser belirtisi olabileceği gibi aynı zamanda iyi huylu kitleler de olabilmektedir.

Memede kitle genellikle elle muayene sonucunda fark edilmektedir. Bununla birlikte en sık açığa çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Memede ağrı
  • Koltuk altında ağrı
  • İki meme arasında asimetri
  • Meme cilt yapısının bozulması
Memede kitle probleminin birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenler arasında en sık karşılaşılanları ise; memede bulunan hücrelerin kontrolsüz çoğalması (kanser), fibrokistik nedenler, hormonal dengesizliklerdir. Memede kitle bulunan kadınların mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir.

Memede kitle çeşitleri kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Süt kanallarının genişlemesine bağlı oluşan kitleler
  • Fibrokistik nedenler
  • Enfeksiyona bağlı kitleler
  • Lipom kitleler
  • Çeşitli nedenler ile apse oluşumu
Memede kitle probleminin tanısı öncelikle elle muayene sırasında gerçekleştirilmektedir. Memede bulunan kitlelerin türü, boyutu ve sayısı ile ilgili bilgiler ise radyolojik görüntülemeler sonucnda belirlenmektedir. Radyolojik görüntülemeler ise genellikle mamografi, ultrason ve dijital mamografidir.
Kadınlar elle muayene süreçlerini özellikle regl dönemleri bittikten sonra uygulamalıdır. Aynanın karşısında iki meme arasında asimetri ve boyut farklı olup olmadığını değerlendirmekle birlikte elle daire çizerek kitle olup olmadığını belirleyebilmektedir.
Memede kitle probleminin tedavisi; öncesinde yaşanan tanı sürecinde belirlenen kitlenin türü, yapısı ve boyutu ile ilgili bilgiler doğrultusunda planlanmaktadır. Periyodik kontroller, ilaçla tedavi ve cerrahi yöntemler ile memede kitle problemi tedavi edilebilmektedir.
Memede kitle ameliyatı sonrasında; sağlıklı beslenme ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının yanı sıra kitleye neden olan faktörlerin yaşam tarzı ve yaşam alanından uzaklaştırılması gerekmektedir.