Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır

Kendi Kendine Meme Muayenesi

Meme kanseri günümüzde sekiz kadından birinde karşılaşılan, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür.. Meme kanseri memenin herhangi bir alanından kaynaklanabilir. En sık memenin süt kanallarından kaynaklanmaktadır. Süt kanallarından gelişen kanser tipine “duktal karsinom” adı verilmektedir. Daha nadir olarak memenin süt bezlerindende kanser gelişebilir. Bu tip meme kanserleri “lobuler karsinom” olarak adlandırılır. 

Meme kanserinin oluşmasına neden olan pek çok risk faktörü bulunmaktadır. 40 yaşından itibaren daha sık görülmesi nedeni ile yaş, meme kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Hastalığın oluşum nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte; genetik faktörler, ilk doğum yaşı ve ilk adet tarihi, menopoz yaşı, bazı meme hastalıkları ve ailesindeki bireylerde kanser öyküsü bulunması temel risk faktörleridir. Özellikle bu risk faktörlerini taşıyan kadınların meme kanserine karşı bilinçli olmaları gerekmektedir. 

Bu nedenle meme kanseri ile mücadele konusunda Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır hakkında detaylı bilgilere sahip olunması oldukça önemlidir.

Erken Tanı

Meme kanseri, meme içerisinde ağrısız büyüyen bir kitle olarak kendini gösterdiği için özellikle erken dönemde hastalarda herhangi bir belirti vermemektedir. Hastalığın ilerlemesi sonucunda memede kitle, meme cildinde kızarıklık ve şişlik, ciltte veya meme başında içeri çekilme, meme başında yara ve kabuklanma, meme başından akıntı gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerin ortaya çıkmış olması hastalığın ilerlemiş olduğunun göstergesidir.

Erken tanı için ideal olan hastanın hiçbir meme şikayeti yokken, yılda bir kontrol amacıyla mamografi ve ultrasonografi çektirmesidir. Bu sayede hastalığı çok erken dönemde teşhis etmek ve kozmetik kusur yaratmadan tamamen tedavi etmek mümkün olmaktadır. 

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Meme kanserine erken tanı koyulması tedavinin başarı oranını arttırmaktadır. Kendi kendine meme muayenesi meme dokusundaki şüpheli kitlelerin fark edilmesini sağlamakta ve erken tanı için büyük bir avantaj sunmaktadır.

Elle Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

20 yaş sonrasındaki kadınların düzenli olarak her ay kendi kendine meme muayenesi yapmaları önerilir. 40 yaş üzeri kadınlar için ise; düzenli meme muayenelerine ek olarak yılda bir mamografi ve ultrasonografi çektirmeleri ve yılda bir meme cerrahına muayene olmaları önerilmektedir.

Kendi kendine meme muayenesinin adetin bitiminden 5 ila 7 gün sonra yapılması gerekir. Bu şekilde kendi kendine meme muayenesi yapan kadınlar memelerinin yapısını tanımakta ve normal meme dokuları hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Böylelikle kadınların memelerinde oluşan kitle ya da farklılaşmayı fark edilmeleri kolaylaşmaktadır. 

Kendi kendine meme muayeneleri ayakta ve yatarak iki farklı pozisyonda yapılmalıdır. Ayakta, ayna karşısında yapılırsa memelerdeki görsel değişiklikler daha kolay farkedilebilir. Yatarak muayenede ise sırtüstü yatar pozisyonda elin parmak uçlarıyla göğüs duvarı arasında kalan meme dokusu dairesel hareketlerle muayene edilir.

Elle Meme Muayenesinin Aşamaları

  • Kendi kendine meme muayenesi ilk olarak ayakta ve ayna karşısında yapılmalıdır.. Eller bele yerleştirilerek memelerin simetrik bir duruşa sahip olup olmadığı incelenmelidir. Bu esnada memelerde gözle görülür bir kitle olup olmadığı gözlemlenerek, meme derisinde renk değişikliği ve dokusunda çöküntülerin olup olmadığına bakılmalıdır.
  • İkinci aşamada eller yukarı kaldırılmalıdır ve aynı gözlemler tekrar yapılmalıdır.
  • Kendi Kendine Meme Muayenesinin en önemli aşaması yatarak muayenedir. Bu aşamada; hangi taraf meme muayene edilecekse o taraf omuz hizasında sırt bölgesine bir yastık koyulmalı ve o taraf el baş altına yerleştirilmelidir.
  • Daha sonra sağ meme sol elin, sol meme ise sağ elin parmak uçları ile meme başı çevresi dahil olmak üzere tüm meme dokusu hafif bir şekilde bastırılarak dairesel hareketlerle kontrol edilmelidir. Bu kontrol esnasında meme dokusu içerisinde herhangi bir hassasiyet, kitle ya da farklı bir doku araştırılır. Tüm meme başı ve çevresinin kontrolü sonrasında koltuk altına geçilir ve aynı işlem koltuk altında da uygulanmalıdır.