Meme Ucundan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Meme Ucundan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Meme Ucundan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Memeden kan gelmesi kadınlar için çok endişe verici bir sorundur. Meme ucundan kan veya sıvı akıntısı olması, çok sık rastlanan bir şikayet olmasa da görüldüğü zaman hastalar için korkutucu olmaktadır. Göğüs ucundan kanama olmasının değişik nedenleri vardır. Göğüs ucundan sadece kan değil, değişik renk ve kıvamlarda bazı sıvılar da akabilir. Göğüs ucundan gelen kanama veya diğer renkte akıntılar, çoğu zaman hastanın iç çamaşırında akıntının lekesi görülerek hasta tarafından farkedilir. Bu lekeyi gören hastaların zaman kaybetmeden meme cerrahisi konusunda deneyimli bir  doktora baş vurmalıdır.

Bazı kadınlar korku ve endişelerine rağmen doktora gitmezler veya bu konuda uzman bir doktor bulmakta zorlanırlar. Bu durum tanının gecikmesine neden olmaktadır. Memeden gelen kanlı veya kansız akıntıların nedeni, memedeki süt kanallarında ortaya çıkan problemlerdir. Hamilelik veya emzirme dönemi dışında memenin süt kanalından meme ucundan kanama veya akıntı gelmesi normal olmayan bir durumdur ve mutlaka nedeni araştırılmalıdır.

Memeden Kan Neden Gelir?

Memeden kan veya akıntı gelmesinin birçok farklı nedeni vardır. İntraduktal Papillom adı verilen süt kanalı içinde oluşan küçük iyi huylu tümörler en sık rastlanan göğüs ucu kanaması veya akıntısı nedenidir. Bu papillomların çoğu zaman ameliyatla çıkartılmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, süt kanalı genişlemeleri, süt kanallarının duvarlarında iltihaplanma olması, süt kanalı içinde sertleşip katılaşan ifrazatlar gibi nedenlerde sıklıkla meme ucu akıntısı yapan iyi huylu nedenler arasındadır.

Memeden gelen kan sorunu bazen süt kanallarının içinde yeni gelişmeye başlayan meme kanserinin ilk belirtisi olabilir. Meme kanserleri genellikle süt kanalının duvarından kaynaklanmaktadır. Kitle oluşturmadan ve başka bir şikayet yapmadan önce süt kanalı içinde sıvı artışı veya kanama yapabilmektedir. Göğüs ucundan, meme başından dışarıya çıkan bu kanama veya akıntı bazen meme kanserinin tek belirtisi olabilmektedir.  Bu nedenle meme ucu akıntıları kesinlikle hafife alınmamalı mutlaka nedeni tam belirlenene kadar gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.

Memeden gelen kan veya sıvı akıntı gelmesine neden olan olaylar genellikle süt kanalı içindeki çok küçük boyutlu değişimler olduğu için mamografi, ultrasonografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri ile çoğu zaman görüntülenemezler.  Bu durumda süt kanalının içini görüntüleyen duktoskopi yöntemine başvurmak gerekir.

Duktoskopi süt kanalının içini gözle görmemizi sağlayan bir endoskopik inceleme yöntemidir. Bu yöntem sayesinde süt kanalı içindeki göğüs ucundan akıntıya neden olan hastalığın ne olduğu anlaşılır. İhtiyaç olursa biyopsi yapma olanağı vardır. Eğer ameliyat gerekecekse hasta süt kanalını işaretleme gibi önemli bir olanak sağlar.

Duktoskopi ofis şartlarında lokal anestezi ile uygulanan ağrısız bir yöntemdir. Bize mamografi, ultrasonografi veya meme MR’ın gösteremediği süt kanalının iç yapısını gösterir. Bazen meme kanserinin başka belirti vermemişken çok erken evrede teşhis edilmesini sağlar.

Memeden Gelen Kan Nasıl Tedavi Edilir?

Meme ucundan gelen kanı tedavi etmek için öncelikle bu hastalığın nedeni belirlemek gerekir. İlk önce meme görüntüleme yöntemleriyle araştırma yapılmalıdır. Önce, mamografi, ultrason veya meme MR tetkiki yapılarak hastalığın nedeni araştırılır. Ayrıca akıntıdan örnek alınarak içinde kanser hücresi olup olmadığına bakılabilir. Bazı kan testleride yapılmalıdır.  Bu yöntemlerle tanı koymak mümkün olmamışsa (ki çoğunlukla olmaz) DUKTOSKOPİ (süt kanalı endoskopik incelemesi) yapılarak kesin tanı konulur.

Göğüs ucundan gelen kanama veya akıntının nedeni belli olduktan sonra tedaviye karar verilir. Eğer süt kanalı genişlemesi, süt kanalı duvarı iltihabı veya süt kanalı içinde katılaşmış salgılar meme ucu akıntısına neden oluyorsa bazen hiç tedaviye gerek kalmayabilir. Ancak meme ucundan gelen akıntının nedeni bazen ameliyat gerektiren papillom, veya kanser şüphesi olabilir. Bu durumda süt kanalının hastalıklı bölgesi işaretlenerek ameliyat kararı verilebilir.  Bu ameliyat hastalıklı süt kanalının çıkartılması ameliyatıdır. Neden papillom ise yapılan işlem yeterli olup akıntı tedavi edilmiş olur. Eğer çıkartılan süt kanalının patolojik incelemesinde kanser saptanırsa ikinci bir ameliyat yapılması gerekli olabilir.

Meme Ucundan Gelen Kan Kanser İşareti midir?

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi memede kitle oluşmasıdır. Bunun dışında meme cildinde gelişen bazı değişiklikler, cilt çekilmeleri veya koltukaltında kitle gelişmesi gibi meme kanseri belirtileri vardır. Göğüs ucundan kan gelmesi de meme kanserinin en erken belirtilerinden biri olabilir. Eğer kan gelmesi bir memeden ve bir memenin tek bir süt kanalından oluyorsa ve meme ucunu sıkmadan kendiliğinden geliyorsa kanser olma olasılığı artmaktadır. Bu durumda zaman geçirmeden erken teşhis çok önemlidir.