Mide kanseri dünyada en yaygın görülen kanser çeşitlerinden biridir. Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişinin mide kanserine yakalandığı bilinmektedir. Kötü beslenme alışkanlıkları, alkol ve sigara tüketimi mide kanserini tetikleyen faktörlerin başlında gelmektedir.
Mide kanseri, tüm kanserler arasında en sık karşılaşılan 4. Kanser olmaktadır. Midenin herhangi bir bölgesine yerleşmekte ve genellikle lenfler, karaciğer ve akciğer gibi organlara yayılmaktadır. Yani mide kanseri, herhangi bir nedenle mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesi ile meydana gelmektedir. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla rastlanmaktadır. Mide kanseri, son yıllarda teknolojik gelişmeler ve tıbbın ilerlemesi ile erken teşhis edilip kontrol altına alınabilmektedir. Doğru tedavi, uzman kontrolü ve doğru beslenme ile mide kanserinden kurtulmak mümkün olmaktadır.
Mide kanseri pek çok nedenden ötürü gelişebilmektedir. Sindirim sürecindeki tüm organları etkileyen durumlar ve risk faktörleri mide kanserini de tetikleyebilmektedir.
Mide kanserinin başlıca nedenleri ve risk faktörleri arasında ilk sırada beslenme şekli gelmektedir. En önemli sebep kötü beslenme alışkanlıklarıdır. Özellikle mangalda pişmiş et, aşırı tuzlu ve salamura yapılmış sebzeler ve işlenmiş gıdalar mide kanserinin oluşması için zemin hazırlamaktadırlar. Mide kanserinden korunmak için doğru beslenmenin en iyi yolu ise Akdeniz tipi beslenme alışkanlıklarını yaşan tarzı haline getirmektir. Organik ve taze sebze meyve tüketmek kişiyi mide kanserinden korur. Ayrıca, alkol ve sigara tüketimi mide kanserini tetiklemektedir. Sigara ve alkol kullanmayarak mide kanserine yakalanma riski azaltılabilir.
Mide kanserine neden olan önemli faktörlerden biri de enfeksiyondur. Mide kanseri vakalarının yarısından çoğunda Helikobakter pilori enfeksiyonu görülmektedir. Helikobakter pilori enfeksiyonlu olguların ise %2’sinde mide kanseri oluşmaktadır.
Mide kanserini etkileyen bir diğer faktör de genetiktir. Genetik birçok hastalıkta olduğu gibi mide kanseri üzerinde de rol oynamaktadır.
Mide asidinin yükselmesi ve geğirme mide kanserinde en sık rastlanan belirtidir. Ancak bunlar çok sık karşılaşılan şikayetler olduğu için bu şikayeti yaşayan herkesin mide kanseri olacağı sonucu elbette çıkarılamaz. Mide kanserinin belirgin belirtilerinden biri de dolgunluk hissidir. Hastalar yemek yerken normalden daha erken ve daha fazla doygunluk hissederler. Hatta uzun süren doluluk hissi kilo kayıplarına neden olmaktadır.
Mide kanseri erken dönemde mide içinde kanamaya neden olabilmektedir. Sürekli kanama ise anemiye neden olmaktadır. Bu durumda hasta daha soluk görünür, nefes nefese kalır. Hatta bazı vakalarda kan kusma olabilmektedir. Mide kanseri olan kişide bulantı ve yutma güçlüğü gibi şikayetlere de rastlanmaktadır. En belirgin belirtilerden ikisi olup bu belirtilere mide ya da göğüs kemiği altındaki ağrı da eşlik edebilir. İleri evre mide kanseri belirtilerinde ise hastada dışkıda kan görülmesi ve iştahsızlık olmaktadır.
Mide kanseri bazı vakalarda hiçbir belirti vermeden de ilerleyebilmektedir. Ancak ileri evrelerde hastaya cerrahi tedavide bulunulamamaktadır. Bu nedenle mide kanserinde erken teşhis çok önemli olmaktadır. Midesinde sorun yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden erken dönemde bir doktora baş vurmaları önerilmektedir. Bu hastalara endoskopi uygulanmakta ve uzun bir tüp ile yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk kısımları gözlenir.
Mide kanserinin evresini belirlemek ve yayılımını tespit etmek için ileri testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu testlerin sonucuna bağlı olarak hasta için en doğru tedavi şekli de belirlenebilmektedir.
En sık karşılaşılan mide kanseri çeşidi adenokarsinomdur. Her 100 mide kanserinden 95’inin adenokarsinom olduğu görülmektedir. Mide lenfoması nadir görülen bir kanser çeşidi olmakla birlikte diğer mide kanserlerinden de farklı olmaktadır. Gastrointestinal stromal tümörler de yine nadir görülmektedirler. İyi huylu veya kötü huylu olabilmektedirler. Bu kanser çeşidi sindirim sistemi organlarını destekleyen bağ dokusu hücrelerinde ve çoğunlukla da midede görülmektedir. Nöroendokrin tümörler de yine iyi huylu ya da kötü huylu olabilmektedir.
Nadir olarak görülen bir kanser tipidir. Genelde sindirim sisteminde hormon üreten dokularda büyümektedir.
Mide kanserinin çeşidi belirlendikten sonra hangi tedavinin uygulanacağına karar verilmektedir. Mide kanseri tedavisi multi disipliner bir yaklaşımı içermektedir. Mide kanseri tedavisinde, kanserli tümör cerrahi müdahale ile çıkartılır. Bu müdahalenin erken evrelerde yapılması hastanın yaşam süresi açısından çok önemli olmaktadır.
Ameliyat ile hastanın midesinin bir bölümü ya da tamamı alınabilir. Midesi tamamen alınan hastalara bağırsaktan yeni bir mide yapılmaktadır. Hasta bundan sonraki yaşamını bu şekilde sorunsuz geçirebilmektedir. Bu hastalara bazı diyet önerileri sunulmaktadır. Bazı hastalarda kanser temizlendikten sonra (mide alındıktan sonra) kanserin şekline göre ışın ya da ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulaması gerekebilmektedir. Eğer kanserin evresine göre tümör lenflere yayılmışsa mutlaka kemoterapi uygulanması gerekmektedir. Ayrıca, ikinci evredeki kanserlerde operasyon öncesi hastaya kemoterapi uygulanması tedavinin etkinliğini arttırmaktadır.
Mide kanseri ameliyatı yaklaşık 2 – 5 saat arasında sürmekte ve yukarıda da belirtildiği gibi midenin bir kısmı ya da tamamı alınmaktadır. Mide ameliyatı sonrasında hastaların az ve sık aralıklarla beslenmesi ve yiyecekleri çok iyi çiğneyerek yutmaları gerekmektedir. Ayrıca ameliyattan sonra hastanın kontrollerini de ihmal etmemesi gerekmektedir.